ASIAGRAPH REALLUSION AWARD 2016

ASIAGRAPH REALLUSION AWARD 2016

Pasukan I-Mation yang dianggotai oleh Mohd Kamil Bin Mhd Yatim, Rukaini Bin Razlan dan Muhammad Ridzuan Bin Abd Mutalib, pelajar Diploma Program Filem dan Animasi Digital KKTM Rembau memenangi Kategori Best Creative Awards di pertandingan Asiagraph Reallusion Award 2016 yang berlangsung selama 48 jam tanpa henti. Pertandingan bertemakan 'HERO' itu telah berlangsung di Shih Chien University Taipei, Taiwan pada 23 hingga 25 Ogos 2016 telah membawa balik hadiah berjumlah USD 10,000.00.

 

INTERNATIONAL ROBOT CONTEST (IRC) 2016

Amaluddin Syahmi Bin Azuan dan Mohamad Iqbal Bin Baharom, pelajar KKTM Ledang telah memenangi tempat ketiga kategori Terbuka Dunia di International Robot Competition 2016 di KINTEX, Seoul, Korea Selatan pada 13 hingga 16 Oktober 2016.

WORLDSKILLS COMPETITION ABU DHABI 2017

Muhammad Yusri Bin Baharuddin, MJII dan Mohd Izuwan Bin Mat Rabi, IKM Sungai Petani telah mendapat keputusan cemerlang di dalam pertandingan World Skill Malaysia Belia (WSMB) 2015 dan Asean Skills Competition (ASC), 2016 dan mewakili Malaysia dalam pertandingan WorldSkills Competition 2017 di Abu Dhabi bagi bidang Elektronic dan Cabinet Making.

Mohd Izwan telah berjaya membawa pulang Medallion For Excellent dalam bidang Cabinet Making buat pertama kalinya untuk MARA.

 

PRODUK FURNITURE IN LIFE


Produk Furniture in Life daripada IKM Alor Setar telah menerima dana pembangunan High Impact Programme 6 (HIP 6) SME Corporation di Yayasan Inovasi Malaysia berjumlah RM150,000.   

PELAJAR IPMa UNGGULI ASC 2018

PELAJAR IPMa UNGGULI ASC 2018

Sepang, 5 September – Pelajar Institusi Pendidikan MARA (IPMa) terus unggul di Asean Skills Competition 2018 (ASC 2018) apabila berjaya merangkul tiga emas, satu perak, satu gangsa dan tujuh Medallion of Excellence dalam pelbagai acara yang dipertandingkan.

Kejayaan yang disumbang oleh para pelajar IPMa ini sekali gus membolehkan kontinjen Malaysia meraih tempat ke-empat keseluruhan dalam pertandingan itu.

Seramai 13 pelajar IPMa telah terlibat di dalam pertandingan ini terdiri daripada para pelajar Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM), Institut Kemahiran MARA (IKM), MARA-Japanese Industrial Institut (MJII), Universiti Kuala Lumpur Malaysian France Institute (UniKL MFI), German-Malaysian Institut (GMI) serta GIATMARA.

Untuk rekod, ASC 2018 telah berlangsung pada 26 Ogos hingga 4 September yang lalu bertempat di Bangkok, Thailand.
Button

"ANUGERAH TANGAN EMAS PERDANA MENTERI (MATEPM) 2018"

Majlis telah disempurnakan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahadhir Mohamad, di MITEC.

Berikut merupakan senarai pemenang bagi peringkat Worldskills Malaysia Belia (WSMB) :

PERAK : 1. BIDANG AUTOMOBILE TECHNOLOGY
                 Ahmad Hazwan bin Hisham - (Institut Kemahiran MARA Tan Sri Yahya Ahmad, Pahang) F.R.i.E.N.D.S [de' tsya]
  2. BIDANG : CARBINET MAKING
                Burhanuddin bin Bukhori - (Institut Kemahiran MARA Sungai Petani, Kedah) Institut Kemahiran MARA Sungai Petani

GANGSA : 1. BIDANG ELECTRONICS
                   Siti Noor Azirah binti Ramlan - (MARA - Japan Industrial Institut (MJII) Mara Japan Industrial Institute - MJII

TVETMARA mengucapkan tahniah kepada pemenang untuk peringkat WorldSkills Malaysia Belia (WSMB) dan diharapkan agar kecemerlangan ini dapat dipertingkatkan lagi pada masa yang akan datang.
Button

HUBUNGI KAMI

Bahagian Kemahiran & Teknikal MARA, Tingkat 21, Ibu Pejabat MARA 21, Jalan MARA 50609 Kuala Lumpur

SSL Cert

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2018 BAHAGIAN KEMAHIRAN & TEKNIKAL MARA

Search