H01 - DIPLOMA HERBA DAN HASILAN SEMULAJADI (SAINS HERBA)
/*Free */
HERBA

H01 - DIPLOMA HERBA DAN HASILAN SEMULAJADI (SAINS HERBA)

TEMPOH PENGAJIAN

36 Bulan (Sepenuh Masa)

KKTM TERLIBAT

Lenggong

SYARAT KELAYAKAN

LULUSAN SPM

Lulus SPM atau setara dengan tiga (3) Kepujian dalam mata pelajaran berikut:

  1. Matematik
  2. Mana-mana satu (1) mata pelajaran mengikut Kumpulan Sains/ Kumpulan Vokasional & Teknologi/Kumpulan Mata Pelajaran Vokasional (MPV)/ Kumpulan Mata Pelajaran Aliran Vokasional (MPAV)
  3. Lulus mana-mana satu (1) mata pelajaran lain 

        DAN

        LULUS Bahasa Inggeris

LULUSAN STPM

Lulus STPM dengan mendapat sekurang-kurangnya Gred C (NGMP 2.0) dalam 1 mata pelajaran serta Lulus di peringkat SPM mata pelajaran berikut:

  1. Matematik
  2. Bahasa Inggeris 
  3. Mana-mana satu (1) mata pelajaran lain mengikut Kumpulan Sains / Kumpulan Vokasional & Teknologi / Kumpulan Mata Pelajaran Vokasional (MPV) / Kumpulan Mata Pelajaran Aliran Vokasional (MPAV) 

LULUSAN STAM

Lulus STAM pangkat maqbul DAN LULUS SPM bagi mata pelajaran berikut:

  1. Matematik
  2. Bahasa Inggeris 
  3. Mana-mana satu (1) mata pelajaran lain mengikut Kumpulan Sains / Kumpulan Vokasional & Teknologi / Kumpulan Mata Pelajaran Vokasional (MPV) / Kumpulan Mata Pelajaran Aliran Vokasional (MPAV) 

LULUSAN IKM/ILKA/ILKS

Lulus Sijil Kejuruteraan / Teknologi Kejuruteraan / Profesion / Teknologi, dalam bidang berkaitan, dengan CGPA ≥ 2.50. 

ATAU

Lulus Sijil Kejuruteraan / Teknologi Kejuruteraan / Profesion / Teknologi, dalam bidang berkaitan, dengan 2.0 ≤ CGPA < 2.50 dan sekurang-kurangnya 6 bulan pengalaman bekerja dalam bidang berkaitan.

LULUSAN SKM 

Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) tahap 3 dalam bidang berkaitan, yang diiktiraf atau setara dan Lulus SPM sekurang-kurangnya kepujian dalam 1 mata pelajaran.

SINOPSIS PROGRAM

Program ini merupakan pembelajaran komprehensif dalam bidang pemprosesan dan pembuatan produk berasaskan herba dan produk semulajadi. Program ini memberi pendedahan kepada pengetahuan dan teknik untuk menghasilkan produk yang berkualaiti, selamat dan mengikut piawaian standard yang ditetapkan. Selain itu program ini menawarkan kurikulum yang bersepadu serta latihan yang praktikal dari tenaga pengajar yang berpengalaman dan efektif dengan pengaplikasian proses pembelajaran berasaskan teori dan praktikal untu menghasilkan tenaga kerja atau usahawan yang berjaya.

KANDUNGAN SILIBUS

Semester 1: Introduction to Herbal and Natural Product Industry, General Chemistry, Biology, English for Comuunication1, Perspektif Islam/Teori Etika dan Amalan Moral, Co-Curikulum 1

Semester 2: Biomamthematics, Herbal Chemistry, Microbiology, English for Communication 2, Pengajian Malaysia, Co-curiculum 2

Semester 3: Primary Processing Technology, Material and Energy Balance, Extraction Processes, Downstream Processing 1, Biostatistics, Technopreneurship 1, Islam Kontemporari/Masalah dan Isu Moral

Semester 4: Downstream Prosessing 2 Introduction to Plant Maintenance, Project Proposal, Good Manufacturing Practice (GMP), Technopreneurship 2, Quality Assurance (QA), Quality Control (QC) and Standardisation

Semester 5: Food Baverage (F&B) production Technology, Final year Project, Cosmetic Production Technology, Neutraceutical Formulation Technology, Packaging, Branding amd Labelling

Semester 6: Industrial Training

PROSPEK KERJAYA

Pembantu Penyelidik, Pembantu Teknikal / Juruteknik Makmal, Tenaga Pakar dalam Produk Penjagaan Kesihatan, Penolong Pegawai Kawalan Kualiti & Jaminan Kualiti, Usahawan Teknopreuner.

PELUANG MELANJUTKAN PELAJARAN

Melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah di institusi pendidikan awam dan swasta seperti:

- Bachelor of Chemical Engineering Technology (HONS.) in Food, UniKL

- Bachelor of Chemical Engineering Technology (HONS.) in Bioprocess, UniKL

 

Short Description

Course Info

HUBUNGI KAMI

Bahagian Kemahiran & Teknikal MARA, Tingkat 21, Ibu Pejabat MARA 21, Jalan MARA 50609 Kuala Lumpur

SSL Cert

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2018 BAHAGIAN KEMAHIRAN & TEKNIKAL MARA

Search